Meer:
10 tips voor betere architectuurfotografie
maandag 20 februari 2012, 22:40 door Albertus Koekoek | 23,906x gelezen | 12 reacties
Stadsdelen afzoeken totdat je het juist gebouw gevonden hebt, rare vormen, harde metalen en al dat lijnenspel in één foto weten te plaatsen. Het moet je ding maar zijn. In dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van architectuurfotografie en geef ik 10 uitgebreide tips mee voor het fotograferen van gebouwen. Elke dag worden er in Nederland weer veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Hier kun je leuk mee experimenteren qua compositie, scherptediepte, belichting en lijnenspellen.
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden. Gebruik hiervoor internet om de juiste plaatsen te vinden in de stad om de beste foto’s te maken. Ik gebruik ook vaak Google Maps om te kijken of er geen storende elementen in beeld komen.
2. Kies het juiste moment
Gebruik de momenten aan het begin en eind van de dag. Hierdoor krijgt het koude en strakke gebouw een warme sfeer mee. Ook na dat de zon is onder gegaan krijg je de mooiste foto’s, door met een lange sluitertijd te spelen krijg je mooie effecten in de lucht en de neonlichten aan de gebouwen brengen dan alles tot leven.
Ook overdag kun je zeker goede resultaten bereiken. Blauwe luchten maken de foto’s niet erg spannend. Heb je mooie witte wolken of juist een donkere lucht kun je hier erg mooie effecten mee behalen, mede door de enorme contrasten op het midden van de dag.
3. Fotografeer vanuit het juiste perspectief
Het is belangrijk om een gebouw vanuit de juiste hoek te fotograferen. Bij enorme gebouwen krijg je een indrukwekkend effect wanneer je met een groothoek vanuit een laag standpunt gaat fotograferen.
Vergeet ook zeker niet je telelens te pakken, hiermee kun je de details van een gebouw weergeven. Hierdoor ontstaat een extra wereld van lijnen en patronen. Zet bijvoorbeeld je lens eens vast op 100mm. Je zult zien dat je dan alles heel anders gaat zien.
4. Neem de omgeving mee
Wanneer je een gebouw heb met een geheel eigen stijl denk aan een paleis of kleine berghutjes is het belangrijk niet alleen de het onderwerp erop te zetten. Neem ook een deel van de omgeving mee. De prachtige paleistuinen of het reusachtige berglandschap.
Dit is bij moderne architectuur minder belangrijk omdat we het stadsleven allemaal wel kennen. Toch kan dit wel weer interessant worden wanneer je bijvoorbeeld de zakenman voor zijn kantoor vastlegt.
5. Gebruik elementen om je onderwerp anders te laten uitkomen
Het is belangrijk om je hoofdonderwerp goed uit te laten komen in een foto. Dit kun je doen door bijvoorbeeld paden, hekken en een rij met bomen in een foto mee te nemen. Ook kun je gebruik maken van reflecties wat leuke effecten kan geven.
6. Fotograferen in zwart-wit
Architectuur leent zich erg goed voor zwart-wit fotografie. Door deze manier leiden kleuren in een foto veel minder af waardoor je de nadruk legt op patronen en lijnen. Vooral bij grauw weer kun je hierdoor toch een grijs en contrastloos plaatje omtoveren tot een explosief lijnenspel.
7. Fotograferen met tegenlicht
Met tegenlicht kun je mooie effecten bereiken. Doordat je tegen het licht in fotografeert krijg je een contrastrijk beeld. Dit kun je benadrukken door hem later om te zetten in zwart-wit. Pas wel op dat je de zon niet recht in de lens hebt schijnen. De lens werkt als een vergrootglas en kan dus je ogen beschadigen. Door achteraf in Photoshop met levels te spelen kun je een erg sterke plaat krijgen met extreme contrasten.
8. Contrasten tussen natuur en architectuur
Je probeerd een beeld altijd een andere wending te geven dan de foto die iedereen van dit onderwerp maakt. Deze tip las ik pas op een andere website. Het contrast tussen de natuur en architectuur is erg groot.
Dit kun je mooi benadrukken door bijvoorbeeld door een aantal bladeren heen fotograferen of gewoon een abstracte bloem fotograferen met een modern gebouw. Hierdoor krijg je een mooi contrastrijk beeld van de andere kant bekeken.
Dit kun je natuurlijk ook mooi doen door middel van een verwelkte bloem tegenover een oud vervallen bouwsel.
9. Fototechnieken
Één van de belangrijkste dingen met architectuurfotografie zijn lage ISO waarden en een grote scherptediepte. Dit houdt in dat je met een klein diafragma van ongeveer f/11 tot f/16 in combinatie met een lage ISO waarde een statief zeker nodig is. Helemaal wanneer je bij het zonsopgang en zonsondergang wilt fotograferen.
Ook is het erg belangrijk dat de horizon rechtstaat. Helemaal wanneer je een groothoek gebruikt zul je merken dat de verticale lijnen achterover vallen. Veel fotografen zweren bij een polarisatiefilter bij architectuurfotografie. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan maar je raakt wel de reflecties kwijt als je dit uit je beeld wil hebben. Pas wel op dat je bij groothoek vignette krijgt als je een te dik polarisatiefilter gebruikt.
10. Vertekening
in mijn vorige tip heb ik het ook al genoemd dat de verticale lijnen bij architectuurfotografie naar achter dreigen te vallen. Dit wordt nog eens extra benadrukt bij het werken met een groothoek lens. Dit kan soms voor dynamiek zodat de gebouwen van 50 meter hoog ineens wolkenkrabbers lijken. Toch kan dit effect ook nadelen hebben wanneer je de originele vormen van het gebouw wilt behouden.
Hier kun je tijdens het fotograferen al rekening mee gaan houden. Wanneer je verder naar achter gaat staan en meer in gaat zoomen wordt dit effect al behoorlijk verminderd. Maar wanneer je het ‘wolkenkrabber effect” wil bereiken wordt dit lastiger. Probeer dan je onderwerp ruim te kaderen zodat je het in de nabewerking nog kunt aanpassen.
Vervorming is tegenwoordig eenvoudig digitaal op te lossen. Dit kan worden gedaan in Photoshop of Lightroom. Er bestaan tegenwoordig ook andere gespecialiseerde programma’s die nog veel nauwkeuriger te werk kunt gaan. Bijvoorbeeld PTLens en DXO Optics Pro.
Veel succes en vooral uitproberen leidt tot de beste resultaten!
Over de auteur
Albertus Koekoek is een beginnend fotograaf. Volgt nu de opleiding fotografie aan de Landstede in Zwolle. Hij fotografeert sinds 2009. Begonnen met natuurfotografie en urbexfotografie. Inmiddels is dit uitgebreid tot de meeste takken van fotografie. Albertus is te volgen op twitteren op Facebook
Photofacts Academy
VERNEEM MEER OVER MIJN FOTOGRAFIE
Theo-Herbots-Een Nieuwe manier van Fotografie
Verneem alles over Het hoe en het waarom Ik Fotografeer LAAT U BEKORENVERNEEM MEER
FOTOGRAFIE-CURSUSSEN
Wilt U uitblinken met Uw Foto’s? Volg deze cursussenVERNEEM MEER
Natuurfotografie
Bekijk de video en de beschrijving Waarom ik het doeVERNEEM MEER
DIEREN-FOTOGRAFIE
Bekijk de video En de beschrijvingVERNEEM MEER
HUWELIJKS-FOTOGRAFIE
BEKIJK DE VIDEO En alle informatieVERNEEM MEER
PORTRET-FOTOGRAFIE
Bekijk de prachtige Foto’sVERNEEM MEER
STRAAT-FOTOGRAFIE
Moeilijker dan U denkt Bekijk de video En de uitlegVERNEEM MEER
BLOEMEN-FOTOGRAFIE
Is er iet mooiers dan Bloemen? Bekijk het hierverneem meer
STILLEVEN-FOTOGRAFIE
Bekijk de video En de beschrijvingVERNEEM MEER
EVENEMENTEN-FOTOGRAFIE
Bekijk de volledige uitlegVERNEEM MEER
KINDER-FOTOGRAFIE
Een zeer geliefd onderwerp voor iedereenVERNEEM MEER
AWARDS
VERNEEM MEER Over mijn AWARDSVERNEEM MEER
FOTOWEDSTRIJDEN
Doe mee aan de FotowedstrijdenRead More
Theo-Herbots korte verhalen schrijver
Ik hou me ook bezig met schrijvenRead More
Theo-Herbots Stadsjournalist
Ik ben steeds meer bezig Met Stadsjournalistiek Vooral over mijn Prachtige Stad TienenRead More
Theo-Herbots-Ervaringsdeskundige Alcoholisme
Ik hoop Om met mijn getuigenis Anderen te kunnen helpen Op weg naar een Gelukkig en nuchter levenRead More
Deel met Familie, Vrienden en Kennissen, zij zullen U dankbaar zijn | *•.¸♡ ᴡᴏʀᴅᴘʀᴇs-ʙʟᴏɢɢᴇʀs ɢᴇʙʀᴜɪᴋ ᴅᴇ ʜᴇʀʙʟᴏɢ-ᴋɴᴏᴘ ♡¸.•*
Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
コメント