top of page

Waarom fotografeer je? ||Why do you shoot?

Waarom fotografeer je eigenlijk?

maandag 19 oktober 2020, 20:02 door Juliette Gribnau | 1.289x gelezen | 5 reacties

Fotograferen heeft, zeker met de ontwikkeling van de smartphone, een grote vlucht genomen. Maar waarom fotograferen we zo veel? Is het om de likes op Insta en Facebook? Of om beroeps-fotograaf te worden, een wedstrijd te winnen, of nog iets heel anders? Er zijn zo veel verschillende redenen waarom we fotograferen, en naar gelang de motivatie om te fotograferen, zal ook ieders ontwikkeling anders zijn. Terwijl de een zich verdiept in de techniek en de apparatuur, zal een ander meer vanuit kunstzinnig oogpunt proberen te groeien. Weer een ander gaat meer journalistiek te werk, zoals bij onderstaande foto.

1/30s, f/2.0, 800 ISO Fotografie-wedstrijden zijn er velen. De eer, de waardering of mooie prijzen zijn vaak een stimulans voor veel fotografie-liefhebbers. Ze kunnen een leuke nieuwe uitdaging zijn, terwijl ze vaak ook een verlangen naar betere apparatuur kunnen (en willen?) oproepen.

Jammer hierbij vind ik, dat je geneigd bent om je werk met anderen te vergelijken, wat heel frustrerend kan zijn. Ik heb mezelf aangewend om mijn werk slechts met mijn eigen werk van voorheen, te vergelijken.

Veel apparatuur is tegenwoordig zo ver ontwikkeld, dat haarscherp en loepzuiver fotograferen tot ieders mogelijkheden behoort, zelfs met de zich ook steeds verder ontwikkelende smartphone-fotografie. Jammer genoeg wordt fotograferen daarmee ook steeds duurder

Maar : de camera maakt de foto niet, dat doet degene die de camera bedient! Het is de fotograaf, die iets wil vastleggen; iets wil laten zien, of iets wil vertellen, en de insteek is bij die intenties steeds anders: Waar let je op? Welke apparatuur gebruik je? Hoe kies je je standpunt? Soms kijk ik oude foto’s terug. Het verbaast me hoe weinig verschil er is in wat ik wil, maar hoeveel ik vooruit ben gegaan, wat betreft het tot uitdrukking brengen van wat ik wil. Het meest ben ik geïnteresseerd in de schoonheid van de dingen. Dat is wat ikzelf dus het meeste wil: het vastleggen van en het tonen van schoonheid. Schoonheid in de dingen (het object) of schoonheid qua sfeer, kleur of licht.

1/320s, f/2.8, 2000 ISO

Hoe bereik je wat je wilt?

Allereerst door te leren kijken, door de schoonheid van dingen kleuren of licht te gaan zien. En dan: ken je camera, weet welke lens je nu het beste gebruiken kan en experimenteer!

Probeer diverse instellingen. Gebruik de diafragmavoorkeuze stand voor een eerste indruk van het resultaat en schakel dan over naar de volledig handmatige stand. Probeer diverse belichtingen, diafragma’s en vooral: welke ISO is hier het beste?

Voor mijzelf is de lichtgevoeligheid van de sensor (ISO) vaak de grootste puzzel.

Al deze verschillende instellingen zijn een zoektocht naar dat wat je bereiken wilt: het tot uitdrukking brengen van de schoonheid. Van het speciale wat je getroffen heeft in dit voorwerp, in deze situatie of deze kleur zoals bij onderstaande foto.

1/1250s, f/5.6, 200 ISO

Het tonen van de schoonheid

Een aantal jaren fotografeerde ik voor de Heemtuin in Arnhem. In samenwerking met de beheerder werden iedere week foto’s in het informatie-bord opgehangen.

Voor de bezoekers van de heemtuin een inspiratie om beter te kijken naar wat er aan moois in de tuin te zien was. Een bijdrage aan liefde voor de natuur, die mij een extra reden gaf om te fotograferen.

Jammer genoeg is dit informatiebord vernield en niet meer in gebruik,

En dan nog de blijheid

De vreugde van het fotograferen, de blijheid bij een enkel resultaat. Na de vele pogingen die ik ondernam om een enkel mosplantje met een dauwdruppel zo in beeld te krijgen dat het in mijn beleving de schoonheid van de eenvoud liet zien.

Het gevoel van ontroering en dankbaarheid dat zo’n klein maar fijn onderwerpje me geeft. De dankbaarheid, dat zoiets moois bestaat en dat we ervan genieten mogen. En dan na de vele pogingen de verrukking! Ik ben blij met het resultaat!

Onderstaande foto is daar op dit moment mijn beste voorbeeld van. Een opeenstapeling van 12 foto’s.

1/20s, f/2.0, 100 ISO Waarom ik fotografeer: om de schoonheid, de vreugde, de dankbaarheid alsmede het tonen van het mooiste uit de schepping : de natuur !

Voor ieder van ons kan het zinvol zijn om te filosoferen over het waarom we fotograferen… het kan je op nieuwe ideeën brengen, en je motiveren!

Over de auteur

Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.

Mijn persoonlijke visie


Ik probeer mijn gevoelens vast te leggen met een foto.

Tegenwoordig kan “IEDEREEN” EEN GOEDE I-PHONE PRACHTIGE HAARSCHERPE FOTO’S MAKEN

Maar om een echt goede foto te maken komt er toch nog veel meer bij kijken dan te letten op scherpte.

Voorgronden, lichtinval, achtergronden, diagonalen in het beeld en veel meer

Veel van deze tips kan U terugvinden in de rest van deze cursus

KIJK HIER EENS HOE DAT ANDEREN DAT DOEN

Wat mij enorm veel heeft bijgebracht is dat ik beginnen mee te doen ben aan Fotowedstrijden waar ik tegen mijn eigen verwachtingen in verschillende Awards behaalde

Het bestuderen van de foto’s van andere prijswinnaars was voor mij een geweldige bron van inspiratie.

Neem hier beneden eens een kijkje van de twee Accounts die ik daar heb aangemaakt


MIJN VIEUWBUG

BEKIJK AL MIJN ACTIVITEITEN OP VIEUWBUGRead More


PORTFOLIO

LMIJN BELANGRIJKSTE FOTO’S OP MIJN PORTFOLIORead More

Deel met Familie, Vrienden en Kennissen, zij zullen U dankbaar zijn | *•.¸♡ ᴡᴏʀᴅᴘʀᴇs-ʙʟᴏɢɢᴇʀs ɢᴇʙʀᴜɪᴋ ᴅᴇ ʜᴇʀʙʟᴏɢ-ᴋɴᴏᴘ ♡¸.•*

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page