top of page

Video welkom in Tienen ||Video welcome in Tienen

Bijgewerkt op: 23 mei 2021

Welkom in Tienen Bekijk de Video’s en Foto’s over Tienen. Bezienswaardigheden, Geschiedenis, Belangrijke Informatie en veel meer Toerisme Tienen in beeld

Deze Prachtige Video welkom in Tienen werd gemaakt Guido Kestens

In afwachting dat er ondertiteling komt in andere talen, heb ik onder de video wat meer uitleg gegeven die kan vertaald worden via het Google-Translate-Widget hierboven.


Welkom in Tienen Met dank voor het Prachtige werk dat deze man heeft geleverd

Bezoek Tienen

ps/ DE VIDEO’S EN FOTO’S HIER BENEDEN, ZIJN ALLEMAAL GEMAAKT DOOR MEZELF

In het prachtige glooiende Hageland, op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië, vind je tintelend Tienen. Met bijna 34.000 inwoners en een oppervlakte van meer dan 7.000 hectaren is Tienen de grootste stad van de regio.

Tienen is in de eerste plaats bekend om haar suikerklontjes, al heeft onze stad nog heel wat meer te bieden!

Wie er even tussen uit wil, ver weg van de drukte van de kust, de bekende kunststeden of de trekpleisters van de Ardennen, komt in Tienen prima tot rust!

De Tiense Kweikers – zoals de Tienenaars ook wel genoemd worden – heten alle toeristen, groepen, fietsers, wandelaars, shoppers, en levensgenieters van harte welkom!

Stadspark

Welkom in Tienen Stadspark Tienen

Het stadspark was vroeger de tuin bij de woning van oud-diplomaat Vanden Bossche, telg van het ondernemersgeslacht dat in Tienen de eerste Suikerfabriek oprichtte, en zijn echtgenote Ikbal Berzeg. Zij was afkomstig uit het noorden van de Kaukasus.

Het paar dat elkaar leerde kennen in Istanbul – het vroegere Constantinopel – trouwde in 1883. Hun passie voor exotische planten was groot: hun collectie groeide uit tot meer dan 3500 variëteiten van planten! In het huidige stadspark staan nog steeds enkele merkwaardige bomen zoals een tulpenboom, een Japanse notenboom, een scheefgegroeide catalpa of trompetboom en een valse christusdoorn.

In het voormalige familiegoed van Vanden Bossche staat sinds 1952 de gespecialiseerde kinderkliniek van de Stichting Marguerite-Marie Delacroix, een ontwerp van de Tiense architect Paul Nickmans.





























Welkom in Tienen Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen

Welkom in Tienen Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen

Met de kapel van Onze Lieve Vrouw-ten-Steen bezit Tienen een internationaal bekend bedevaartsoord. Dit gebedshuis is niet alleen gekend als keerpunt van de bedevaart ‘het dertienmaal’ van Hakendover. Sinds haar ontstaan is zij het middelpunt van een eeuwenoude Sint-Maurusverering. Bedevaarders zetten een ijzeren kroon op om hoofdpijn en kopzorgen te voorkomen en te genezen. Later kwam er ook de Mariaverering bij en kreeg het bedevaartsoord zijn huidige naam.

De kapel werd gebouwd in 1331 op de plaats waar de mannelijke melaatsen uit de stad werden verpleegd. In 1699 kreeg ze haar huidige vorm en omstreeks 1755 bouwde men de kluizenaarswoning met de bovengrondse gang. Zij bezit nog een authentieke Van den Gheynklok uit 1707.

De kapel behoorde tot de parochie Sint-Petrus Grimde maar werd beheerd door de ‘Confrérie of het proostbroederschap van Sincte Moor’. Dat waren twaalf edelen en vooraanstaande burgers uit de stad. Toen de kapel enkele jaren geleden dreigde te vervallen, werd deze Confrérie opnieuw leven ingeblazen. De leden engageren zich om deze middeleeuwse parel van onze stad te beschermen en te promoten.

De kapel is elke dag open van 09.00 tot 17.00 uur (winter) of tot 19.00 uur (zomer).




















O.L.V.-ten-Poelkerk – Grote Markt

O.L.V.-ten-Poelkerk – Grote Markt

Deze kerk wordt beschouwd als de wieg van de Brabantse hooggotiek. Het koor dateert van 1358-1359. Het grondplan en de portalen, die in 1913 werden gerestaureerd, zijn van de hand van Jan van Osy uit Valenciennes. De drie portalen in de westgevel zijn versierd met nissen, waarvan de sokkels gebeeldhouwde taferelen voorstellen uit het Oude en het Nieuwe Testament en vermoedelijk ook uit de bouwgeschiedenis van de kerk. De zijbeuken werden gebouwd naar de plannen van Jacob van Gobertingen (ook van Tienen genoemd) en Botso van Raetshoven (1383-1410). Het transept en de toren (1410-1438) zijn van de hand van Sulpitius van Vorst, die op het einde van de 15de eeuw werd opgevolgd door Mathias de Layens.

Na een brand werd de 70 meter hoge toren in 1654 bekroond met een barokke spits. In de eerste helft van de 19de eeuw vonden enkele verbouwingen plaats en werd de kerk uitgebreid met twee zijkoren en een sacristie. Het meubilair (altaren en biechtstoelen) zijn overwegend barok.

Oorspronkelijk was deze kerk een bedevaartkapel, gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel. Het miraculeuze beeld, van de hand van Walter Pans, bevindt zich nu boven het hoogaltaar. Aan de bouw is trouwens een legende verbonden waarin de Heilige Maagd en de inmiddels gedempte poel een hoofdrol spelen. Slechts in 1802 werd deze kapel een volwaardige parochiekerk. In 2002 werden het kruis en de haan, die enkele decennia van de toren verdwenen waren, teruggeplaatst.




























Welkom in Tienen Sint-Germanuskerk – Veemarkt

Welkom in Tienen Sint-Germanuskerk – Veemarkt

Sint-Germanuskerk

Op de Veemarkt, het eerste middeleeuwse marktplein van Tienen, staat de Sint-Germanuskerk. De opeenvolgende vergrotingen, verbouwingen en restauraties, van oorspronkelijke klein abdijkerkje uit de 9de eeuw naar parochiekerk, leverden een samenvoeging van verschillende stijlen op, gaande van romaans naar hooggotisch. Van de romaanse viertorenbasiliek, met Maas- en Rijnlandse invloeden, bleef alleen de vroeg 13de-eeuwse westbouw bewaard. In het midden van de 16de eeuw werd de kerk voorzien van een hoog vooruitspringend transept en van een toren, die in 1713 op zijn beurt bekroond werd met een barokke spits. Het koor is gotisch en dateert uit 1310-1320. In de kerktoren hangt de originele beiaard van Willem Witlockx (1723). In haar huidige versie is deze beiaard met haar 54 klokken één van de grootste van het land. In juli en augustus kan men elke woensdagavond het klokkenspel komen beluisteren. Daarvoor werd in het Apostelenhof een luisterplaats ingericht.

Naast tal van andere waardevolle kunstwerken vestigen we vooral de aandacht op het prachtige orgel dat in 1988 volledig werd gerestaureerd. Van de laatgotische orgelkast (15de eeuw), gebouwd door R. Cockx, zijn nog een paar fragmenten aanwezig. Het orgel zelf werd gebouwd door D. Van der Distelen, maar in de 17de eeuw door J. Deeckens vervangen door een nieuw instrument, vandaar de naam “Deeckens-orgel”. In de 19de eeuw paste Ch. Anneessens de orgelkast neogotisch aan. De heilige boven in de kast is de H. Gregorius.

Vrijthof

Het Vrijthof is het huidige voorhof van de Sint-Germanuskerk, gelegen opzij van het hoofdkoor van de kerk. Deze plaats maakte deel uit van het oorspronkelijke kerkhof, dat na de vergroting van de kruisbeuk in de 16de eeuw in drieën verdeeld werd. De drie ongelijke delen kregen elk een eigen naam. Het Apostelenhof, gelegen tussen de zuidelijke transeptarm en de zuidelijke zijbeuk, was het gedeelte waar de leden van het broederschap der Twaalf Apostelen begraven werden. Het “Hooge Kerkhof” of het kerkhof van Sint-Germanus was gelegen aan de kant van de Wolmarkt.

Het derde deel, dat aangeduid wordt als het Vrijthof, is door de verbouwing in de 16de eeuw van functie veranderd. Het was niet langer een begraafplaats. Het werd een besloten hof, gesitueerd tussen de sacristie en het vroegere kapittelhuis. Hier bevindt zich een opmerkelijke ingemetselde steen met een afbeelding van Christus onder een wijnpers. Dit bas-reliëf, dat vervaardigd is uit witte kalkzandsteen van Gobertange, toont ons de Christusfiguur met lendendoek en doornenkroon, met de linkerhand hangend aan de bovenste balk van een wijnpers. Met de rechterhand toont hij de wonde, die zich hier opmerkelijk aan de rechterzijde bevindt. Op deze plaats is de steen ook doorboord. Dit gat stond waarschijnlijk in verbinding met de lavabo binnen in de sacristie. Onderaan de voorstelling bevinden zich zes werktuigen. Duidelijk herkenbaar zijn de hamer, een aantal steenbeitels en een winkelhaak. Dit materiaal is afkomstig uit het bouwbedrijf en verwijst naar de activiteiten van de steenhouwer. In deze gevel is ook een tweede steen ingemetseld. Het betreft hier een fragment van de 17de-eeuwse grafsteen van Guilam Van Blitterwyck.





































Welkom in Tienen Recreatiedomein Viander

Welkom in Tienen Recreatiedomein Viander

Recreatiedomein Viander is een wandelpark dat zich uitstrekt over 8 hectaren. Je kan er rustig verpozen aan een van de drie visvijvers. Groepshengelen is mogelijk mits vooraf gemaakte afspraak.

Het Vianderdomein biedt ook een ruime mogelijkheid aan speelplezier. Voor de kinderen zijn er verschillende speeltoestellen, een zandspeelplaats en een piramidetoren. Wie tijdens de zomermaanden nood heeft aan verfrissing kan zich komen uitleven in de waterspeeltuin.










Welkom in Tienen Begijnhofkerk (Paterskerk)

Begijnhofkerk (Paterskerk)

De eerste Begijnhofkerk in België werd in 1240 gebouwd te Luik. Als tweede oudste begijnhof wordt vaak Tienen vermeld, waar in 1245 met de bouw van de vroeggotische Begijnhofkerk werd gestart. De vlakke voorgevel bevatte geen klokkentoren. De plattegrond bestond uit drie beuken en een niet uitspringende pseudo-transept uit de 13de eeuw. Het koor en de zijkapellen dateren uit de 14de eeuw. Van het schip zijn enkel de spitsbooggewelven tegen de voorgevel bewaard gebleven. Die tonen duidelijk aan dat alle bogen op eenvoudige vierkante zuilen rustten. De kerk bezat een gelambriseerd houten tongewelf.

In 1843 verkocht de Commissie der Burgerlijke Godshuizen (een voorloper van het huidige OCMW) de Begijnhofkerk en de aanpalende gebouwen aan de paters Dominicanen, die het geheel omvormden tot een klooster. Dat de paters erg geliefd waren, merken we aan het feit dat de Begijnhofkerk bij de Tienenaars nog altijd bekend staat als de ‘Paterskerk’.

Op 22 september 1976 werd de kerk door een hevige brand grotendeels vernield. Na restauratie werd de ruïne in 1997 ingericht als wandelpark met een historisch en toeristisch karakter.




























Wandelen door Tienen

Welkom in Tienen Wandelen door Tienen

Tienen heeft niet alleen prachtige groene kernen binnen De Stad, maar ook nog een heel groene omgeving.

Ik laat hier beneden enkele prachtige voorbeelden zien

De Foto’s zijn allemaal gemaakt in De Lente























































Wilt U ook De Prachtige foto’s zien in andere seizoenen?

Dat kan, schrijf U in op De nieuwsbrief en ontvang regelmatig de updates


De Witte Dame Van Tienen

Welkom in Tienen De Witte Dame Van Tienen

Dit mag zeker niet ontbreken, De Lieveling van Tienen.

Waarschijnlijk de meest gefotografeerde Dame Van Tienen


























Drie tumuli

Welkom in Tienen Drie tumuli

De tumuli van Grimde zijn het grafmonument van een vooraanstaande inwoner van de vicus van Tienen. Ze werden aangelegd langs de Romeinse hoofdweg Keulen-Boulogne. De naam van de overledene kennen we door een gouden buisje met het opschrift ‘M(arcus) Probius Burrus’, dat zich onder één van de heuvels bevond.

Het grafmonument van Marcus Probius Burrus bestaat uit 3 aangelegde heuvels met een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. De heuvels werden in 1892 opgegraven onder leiding van baron A. de Loë van de Société Archéologique de Bruxelles. Hij liet in de 3 tumuli gangen graven om er op zoek te gaan naar grafkamers. Dit lukte in tumulus 1 en 3.

De drie tumuli werden eind 2006 geselecteerd om deel te nemen aan de Monumentenstrijd, een project van Canvas i.s.m. Radio 1 en Radio 2. Ze behaalden een finaleplaats! Het restauratieproject werd in september 2018 voltooid. De site van de drie tumuli is nu een mooie toeristische bezienswaardigheid geworden.

Tumulus 1

Onder de eerste tumulus bevond zich op een diepte van 3 meter onder het loopvlak een houten grafkamer van 3 meter op 3 meter. De wanden van de grafkamer waren bekleed met houten planken. De afdekking bestond uit dikke houten balken, die later instortten. Op de bodem van de kamer bevonden zich crematieresten.

In een houten kistje bevonden zich 3 unieke voorwerpen van onschatbare waarde:

  1. een camee uit sardonyx: op een donkerrode achtergrond werd het matwitte portret van de jonge keizer Augustus uitgesneden. Deze camee was gevat in een gouden versierde omraming. Op de achterkant werd een bronzen naald aangebracht, zodat het stuk als broche kon gebruikt worden;

  2. een gouden ring: deze ring werd gesierd met amazoneschilden waartussen de woorden ‘CONCORDI(AE) COMMUN(I)’ gesmeed werden. Het gaat om een verlovingsring met het opschrift ‘voor een gemeenschap in goede verstandhouding’. In de Romeinse tijd was het de gewoonte dat de bruid op het verlovingsfeest een gouden ring kreeg. Het opschrift drukt de wens uit naar een huwelijk in goede verstandhouding;

  3. een mantelspeld (diameter 5 cm): de voorzijde van de speld was bezet met een verguld zilverblad, versierd met 3 kringen zilveren kraaltjes. Het geheel was met een zilveren lijstje omkranst.

Verder bevonden zich in de kamer nog een bolronde glazen fles met gegraveerde ringen, een bronzen wijnkan met een handvat met Menaden en een leeuwenkop, een bronzen patera (steelpan) met geribd handvat uitlopend op een gebaard Ammonshoofd, een klein zilveren doosje, de resten van een tafeltje of vouwstoel met bronzen poten, een bronzen paardentuig, een knipmes met ijzeren blad en een handvat met een vrouwenbuste en een mes met een handvat in git.

Waarschijnlijk werd in de grafkamer een wagen bijgezet. Talrijke elementen van een paardentuig en onderdelen van een wagen wijzen in deze richting. In de grafkamer bevonden zich ook kruikamforen en kookpotten. Hierin werd ongetwijfeld voedsel en drank voor de dode meegegeven.

Jammer genoeg werden alle voorwerpen van de opgravingen openbaar verkocht. De camee en de gouden ring kwamen in het bezit van E. Rothschild in 1893. De andere vondsten werden aangekocht door de Belgische staat en bevinden zich in het KMKG in Brussel.

Tumulus 2

Onder de 2de tumulus werd enkel een paal aangetroffen.


Tumulus 3

Onder tumulus 3 bevond zich een grote houten kamer van 5 meter op 3 meter. De overblijfselen van een 14-tal grafgiften lagen hier gebroken en door elkaar geworpen, samen met brandresten en stukjes been. Het gaat hoofdzakelijk om aardewerk met voedsel en drank als offer voor de dode en de goden van de onderwereld: een terra sigillata kom, 2 terra nigra bekers, een steelpan, 2 kookpotten waarvan 1 met deksel en 2 kruikamforen.

Verder werden er fragmenten van glazen voorwerpen, een ivoren beslagplaatje van een koffertje (met een in reliëf uitgebeelde Amor), bronsfragmenten en de gouden kop van een speld aangetroffen. Een bijzondere vondst is het gouden staafje met opschrift ‘MPRO/BIUS/BUR/RUS’.

Tienen van uit de hoogte

Bekijk eens de video

Welkom in Tienen van uit de hoogte

Bekijk alle reportages over Tienen

BLIJF OP DE HOOGTE

Er gaan nog prachtige reportages gemaakt worden, niet alleen omtrent bezienswaardigheden.

Er zijn ook prachtige Wandelroutes in en rond Tienen. Zodra de lente volledig is doorgebroken en de natuur prachtig in bloei staat, ga ik ze allemaal afstappen en in beeld brengen.

Het zou geweldig zijn indien U hier beneden een reactie zou willen geven

Vergeet niet

Om dit bericht te delen via de Deelknoppen onderaan.

Velen zijn hierop aan het wachten en zullen U dankbaar zijn

Blijf op de hoogte en schrijf U in op de nieuwsbrief zoals reeds enkele duizenden anderen hebben gedaan.

Ik hou evenmin van spam als U. Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

BEZOEK MIJN VIEWBUG-PROFIELIK BRENG ER U NAARTOE

De meeste van deze foto’s zijn terug te vinden in mijn Portfolio

Het is nog niet perfect, maar toch reeds aangenaam om te bekijken en er wordt hard aan gewerkt om te verbeteren.

Laat U bekoren en neem eens een kijkjeKLIK ==>>HIER

Theo-Herbots-Royal Blogging and Fotografie-Academy

Eender Hoe U hier terechtgekomen bent.

Van Harte Welkom op Deze Site.

  1. VOOR U

  2. DOOR U

  3. SAMEN MET U

WELKOM IN TIENEN

MOOIE STAD AAN DE GETE.

Ready to find out more about Beaver Royal Academy?

BEZOEK DE HOMEPAGINA VERNEEM MEER

Deel met Familie, Vrienden en Kennissen, zij zullen U dankbaar zijn | *•.¸♡ ᴡᴏʀᴅᴘʀᴇs-ʙʟᴏɢɢᴇʀs ɢᴇʙʀᴜɪᴋ ᴅᴇ ʜᴇʀʙʟᴏɢ-ᴋɴᴏᴘ ♡¸.•*

1 weergave

Comments


bottom of page