top of page

Horse Procession in Hakendover


paardenprocessie






Paarden in Hakendover.






Paardenprocessie te Hakendover op paasmaandag.






Processie te Hakendover op paasmaandag.

Een bijzondere vorm van processie is de paardenprocessie. In de Lage Landen is de bekendste paardenprocessie wellicht die van Hakendover, die op paasmaandag plaatsvindt. In het Vlaamse Opwijk vindt met het feest van Sint-Paulus (4de zondag van juni) de Pauluspaardenprocessie plaats. In de Lausitz houden de katholieke Sorben het zogenaamde Paasrijden op paasmaandag. Paardenprocessies worden in veel Midden-Europese landen gehouden op Sint-Stefanus (tweede kerstdag), die eindigen met de zegening van de paarden.



Inhoud


Hakendover

Legende(s)

De bouwlegende van Hakendover werd in 1432 voor het eerst ‘officieel’ opgetekend door drie kerkmeesters. Naar alle waarschijnlijkheid combineerden ze verhalen uit de mondelinge overlevering met een aantal andere verhaalmotieven en historische elementen om hun verhaal wat kracht bij te zetten. Volgens het verhaal werd de kerk van Hakendover gesticht in 690. In dat jaar zouden drie vrome maagden besloten hebben een kerk te bouwen voor de Goddelijke Zaligmaker. Nadat de kerk tweemaal bij nacht was afgebroken door engelen (sommige verhalen spreken over de duivel), gebeurde er op de dertiende dag na Driekoningen een wonder. Een engel leidde de maagden naar een plaats waar de natuur -ondanks de wintertijd- in volle bloei stond. In een boom zat een vogel met een brief van God in zijn rechterpoot: “Op deze plaats wil ik mijn kerk bouwen.” Tijdens de werkzaamheden waren er telkens dertien werklieden aanwezig, bij de uitbetaling slechts twaalf. Die dertiende werkman was God zelf. Middeleeuwse mirakelverhalen vertellen dat vele ‘bedevaarders’ hier wonderbaarlijk genazen en dat mensen zelfs uit de dood opstonden.

Winterbedevaart

Ter ere van de “Goddelijke Zaligmaker” (god zelf) gaat jaarlijks op 16 en 17 januari de winterbedevaart, genaamd het “Dertienmaal”. Dit is een tocht dwars door de akkers tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde (waar de drie maagden zouden begraven liggen), dertien keer heen en weer, in totaal ongeveer 40 km. Gelijkaardige bedevaarten vond men vroeger o.a. in Zepperen.

Kerkwijding en paardenprocessie

Op de eerste zondag volgend op 16 januari wordt het feest van de kerkwijding gevierd, in de volksmond vervormd tot “Hakendoverwijn”. Tweede feestdag voor de parochie is paasmaandag, dan gaat de beroemde paardenprocessie eveneens dwars door de velden. Op de Tiense Berg verzamelen duizenden bedevaarders (sinds eind vorige eeuw vooral Nederlanders) zich en de circa 200 (soms meer) paarden beginnen hun stormloop rond het volk. De paardenprocessie is in deze tijd ook lang geen puur ‘religieus’ gebeuren meer. De pelgrims van weleer ruimen stilaan plaats voor dagjesmensen en toeristen. Midden jaren 90 werd in Turnhout officieel een punt gezet achter de organisatie van de bedevaart van Turnhout naar Hakendover. De bedevaart vanuit het katholieke zuiden van Nederland (omgeving van Tilburg, Breda, Boxtel…) houdt vooralsnog stand. De paardenprocessie op zich is niet uniek in Europa, maar toch is het stormloop van de paarden ronduit spectaculair te noemen.

Oorsprong

Over de precieze oorsprong van legende en bedevaart tasten we in het duister. De kerk van Hakendover beschikte over geen relikwieën en de bouwlegende moest dit gebrek opvangen. Toch is de legende zeker meer dan alleen maar een “uitvinding” van middeleeuwse kerkmeesters die hun kerk aantrekkelijk wilden maken voor bedevaarders. Zowel de legende als de processie bevatten immers sporen van vroeg-middeleeuwse en zelfs voorchristelijke elementen. Terwijl heel wat middeleeuwse bedevaartplaatsen gebouwd zijn rond een bron of een boom, zijn in Hakendover meerdere ‘elementen’ aanwezig. Bedevaarders nemen takjes van een boom, water van de bron en grond van het kerkhof mee. Sommigen zien in de paardenprocessie een soort van vruchtbaarheidsritus. Deze veronderstelling is niet zo gek als we bedenken dat we hier aan de poorten staan van het vruchtbare Haspengouw. De Tiense Berg waar de stormloop van de paarden plaatsvindt, vormt als het ware de grens tussen Hageland en Haspengouw. Prehistorische vondsten en de aanwezigheid van een Romeinse heerbaan en grafheuvels (tumuli) wijzen op een vroege bewoning van het dorp Hakendover.

Paasrijden van de Sorben





Het Paasrijden van de Sorben in Pančicy-Kukow (Panschwitz-Kuckau).

Het paasrijden is een Sorbisch gebruik, dat voornamelijk in de katholieke Lautsitz tussen Hoyerswerda, Kamenz en Bautzen plaatsvindt. Sinds enkele jaren wordt de paasprocessie ook bij Lutherse Sorben weer ingevoerd. De Sorbische paasprocessies werden voor het eerst in 1541 schriftelijk vermeld.

Andere paardenprocessies

Externe links

Ere wie ere toekomt

Heb deze terechte opmerking op Facebook ontvangen





Kris Merckx Beste Theo, ik zou er in het vervolg toch even een bronvermelding bij zetten. Nu lijkt het alsof je de tekst zelf geschreven hebt. In feite komt hij van Wikipedia, en de tekst die je daarop vindt, is voor een groot stuk van mijn hand. Ook als hij van Wikipedia komt, is het vermelden van de originele bron én auteurs niet meer dan normaal.

Hier vindt U de link naar het originele artikel

Vriendelijke groet

Theo Herbots

Bewaren

Bewaren





G

M

T


Taal herkennen Afrikaans Albanees Arabisch Armeens Azerbeidzjaans Baskisch Bengaals Birmaans Bosnisch Bulgaars Catalaans Cebuano Chichewa Chinees (ver) Chinees (trad) Deens Duits Engels Esperanto Ests Fins Frans Gallicisch Georgisch Grieks Gujarati Haïtiaans Creools Hausa Hebreeuws Hindoestaans Hmong Hongaars Iers Igbo IJslands Indonesisch Italiaans Japans Javaans Jiddisch Kannada Kazachs Khmer Koreaans Kroatisch Lao Latijn Lets Litouws Macedonisch Malagasi Malayalam Maleis Maltees Maori Marathi Mongools Nederlands Nepalees Noors Oekraïens Oezbeeks Perzisch Pools Portugees Punjabi Roemeens Russisch Servisch Sesotho Sinhala Slovaaks Sloveens Soedanees Somalisch Spaans Swahili Tadzjieks Tagalog Tamil Telugu Thai Tsjechisch Turks Urdu Vietnamees Wels Wit-Russisch Yoruba Zoeloe Zweeds Afrikaans Albanees Arabisch Armeens Azerbeidzjaans Baskisch Bengaals Birmaans Bosnisch Bulgaars Catalaans Cebuano Chichewa Chinees (ver) Chinees (trad) Deens Duits Engels Esperanto Ests Fins Frans Gallicisch Georgisch Grieks Gujarati Haïtiaans Creools Hausa Hebreeuws Hindoestaans Hmong Hongaars Iers Igbo IJslands Indonesisch Italiaans Japans Javaans Jiddisch Kannada Kazachs Khmer Koreaans Kroatisch Lao Latijn Lets Litouws Macedonisch Malagasi Malayalam Maleis Maltees Maori Marathi Mongools Nederlands Nepalees Noors Oekraïens Oezbeeks Perzisch Pools Portugees Punjabi Roemeens Russisch Servisch Sesotho Sinhala Slovaaks Sloveens Soedanees Somalisch Spaans Swahili Tadzjieks Tagalog Tamil Telugu Thai Tsjechisch Turks Urdu Vietnamees Wels Wit-Russisch Yoruba Zoeloe Zweeds

Spraakfunctielimiet is 200 tekens

Deel met Familie, Vrienden en Kennissen, zij zullen U dankbaar zijn | *•.¸♡ ᴡᴏʀᴅᴘʀᴇs-ʙʟᴏɢɢᴇʀs ɢᴇʙʀᴜɪᴋ ᴅᴇ ʜᴇʀʙʟᴏɢ-ᴋɴᴏᴘ ♡¸.•*

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page