Social Media voor fotografen: 10 Do’s en Don’ts
Social media is de duivel en het doodt de kunst van fotografie !! Ik wed dat je die eerder hebt gehoord. Maar maak je geen zorgen, dit is niet een van die artikelen die herinneren aan het pre-Instagram-tijdperk. We houden van sociale medianetwerken en weten precies hoe goed ze je kunnen helpen om je fotowebsite te promoten . We moeten echter toegeven dat er enige waarheid is in die apocalyptische uitspraken. Social media is een tweesnijdend zwaard dat net zo goed je werk kan schaden als het je kan helpen het te onderschrijven.
Bovenop inbreuk op het auteursrecht, beperkt een van de grootste risicofotografen op sociale media hun creativiteit onbewust op basis van wat ze online zien en doen. Het klinkt misschien gek, als je bedenkt hoeveel werk er gaat worden besteed aan het maken van prachtige foto’s, maar het gebeurt veel vaker dan het lijkt. Dus waar is precies de lijn die de voordelen en valkuilen van sociale media scheidt?
Hier zijn vijf belangrijke dingen die u moet doen en vijf die u nooit zou moeten doen om het meeste uit sociale media te halen zonder uw werk in gevaar te brengen:
Do: Maximaliseer uw blootstelling
Het delen van uw foto’s op sociale media is een fantastische manier om het aantal mensen dat uw werk ziet te vergroten. Met een aanraking van een vinger kunt u een afbeelding voor miljoenen toeschouwers plaatsen. Om een hogere zichtbaarheid te bereiken, moet je je aanwezigheid in deze netwerken organiseren door regelmatig berichten te plaatsen en hoge kwaliteitsnormen te handhaven voor je foto’s.
Misschien wilt u uw berichten van tevoren plannen om te voorkomen dat u het vergeet of inhoud deelt waar u niet helemaal tevreden over bent. Probeer ook op verschillende dagen en tijden berichten te plaatsen om te achterhalen wanneer uw publiek actiever en betrokkener is.
Doen: praat met uw publiek
Een van de grootste kansen die sociale-mediakanalen bieden, is de mogelijkheid om met uw publiek te communiceren. Door met je volgers te praten, kun je een community rond je werk opbouwen, waardoor je foto’s voor een nog groter publiek toegankelijk worden. Bovendien zal een enthousiaste community een grote rol spelen in het succes van uw commerciële activiteiten, vooral als het iets is dat wereldwijd kan worden genoten, zoals het online verkopen van uw foto’s .
Do: verkeer naar uw online portfolio genereren
Idealiter zou elke persoon die uw werk op sociale-mediakanalen ziet, op uw website terecht moeten komen. Meer bezoekers, vooral degenen die al geïnteresseerd zijn in uw werk, zullen leiden tot meer verkeer, betere SEO-resultaten en uiteindelijk ook daadwerkelijke klanten. Daarom is het zo belangrijk om al je sociale accounts aan je portfolio te koppelen.
Wees creatief! Een geweldige manier om verkeer van uw website naar sociale media te leiden, is het maken van een fotografieblog en het gebruiken van fragmenten uit uw berichten als bijschriften voor uw afbeeldingen.
Doen: bouw je merk op
Als het gaat om uw online aanwezigheid, zou u zichzelf moeten zien als een merk, in plaats van alleen een artiest. Wat houdt dat in? Eerst en vooral: NAP. Dat staat voor Naam, Adres en Telefoonnummer, maar we raden ten sterkste aan om voldoende te slapen.
Het gebruik van dezelfde naam, adres en telefoonnummer op al uw sociale mediakanalen (en het web) helpt u op twee manieren: ervoor zorgen dat uw klanten u gemakkelijk kunnen bereiken en uw lokale SEO kunnen verbeteren. Als u dit doet, kunt u een betere ranking krijgen in zoekmachines, wat waarschijnlijk zal resulteren in meer webbezoekers en potentiële klanten.
Doen: Laat je inspireren
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat sociale media niet alleen over ‘ik, ik, ik’. Met zoveel getalenteerde fotografen die hun werk op deze platforms delen, zou het zonde zijn om er niet van te leren. Besteed tijd om te zien wat andere mensen doen, ontdek nieuwe technieken en locaties, praat met ze om hun werkproces te begrijpen en lees meer over hun ervaringen; absorberen zoveel mogelijk kennis en vaardigheden.
Niet doen: verander je stijl
Sommige fotografie-genres doen het gewoon beter dan andere op sociale media. Een zonsondergang van een drone bijvoorbeeld zal waarschijnlijk veel meer betrokkenheid krijgen dan een portret. Op een grotere schaal, als je de meest gevolgde fotografen op Instagram bekijkt, zul je zien dat ze bijna allemaal gericht zijn op reisfotografie.
Met zo’n groot verschil in betrokkenheid, kun je je verleid voelen om je te concentreren op het plaatsen van dat soort afbeeldingen die beter presteren. Niet doen. Blijf trouw aan het soort werk waar je van houdt, ook al resulteert dit in een lagere betrokkenheid. Zoals mijn oma altijd zei: “Het is de kwaliteit van ‘likes’ die telt, niet de kwantiteit ‘.
Niet doen: na het proces alsjeblieft
Net zoals het gebeurt met genres, zijn er enkele fotografie-stijlen die aanzienlijk populairder zijn dan andere. Bedenk hoeveel populaire buitenfotografen gedempte bewerkingen gebruiken op hun foto’s, ook bekend als vervaagd, onverzadigd of uitgewassen. Hetzelfde zou kunnen worden gezegd over voedselfotografen en hun verzadigde smoothie-kommen, of lifestyle-fotografen en hun heldere en warme parelwitte slaapkamers.
Op een gegeven moment werden deze technieken zo populair dat het eigenlijk moeilijk is om te onderscheiden welke afbeeldingen bij welke fotograaf horen. We zeggen niet dat het gebruik van populaire stijlen slecht is, verre van dat, er is een reden waarom ze zo goed werken. Maar je moet niet vergeten om je te concentreren op het ontwikkelen van je unieke stijl, in plaats van je creativiteit te verspillen om je werk aan te passen, met de enige bedoeling om je sociale media-populariteit te laten groeien.
Niet doen: geobsedeerd zijn door getallen
Wist je dat sociale media onze hersenen beïnvloeden op dezelfde manier als wat drugs doen? Wanneer iemand een van je foto’s leuk vindt, produceert je brein dopamine, beter bekend als het genothormoon. Deze geluksnoei kan snel verslavend worden en een direct effect hebben op je werk.
Je hebt misschien al een vergelijking gemaakt tussen je aantal volgers en likes met andere gebruikers of een minimumaantal dat je moet bereiken voordat je doorgaat met het delen van je werk. Hoewel ambitie goed is, onthoud dat getallen alleen cijfers zijn en niet de waarde van uw werk vertegenwoordigen.
Niet doen: besteed al je tijd online
Weet je wat het enige is dat belangrijker is dan het krijgen van exposure voor je werk? Eigenlijk dat werk creëren. Je moet een redelijke hoeveelheid tijd besteden aan het opbouwen en beheren van je online aanwezigheid, maar de meeste van je uren moeten nog steeds worden besteed aan het plannen, fotograferen en verwerken van foto’s, maar ook aan het voortdurend leren over nieuwe technieken en trends .
Niet doen: stop met genieten van fotografie
Als er één idee is dat u uit dit artikel zou moeten halen, is dit het volgende: laat social media nooit uw liefde voor fotografie beïnvloeden. Ga door met het maken van foto’s waar je blij van wordt, of ze nu populair zijn of niet. Besteed geld aan cursussen en misschien zelfs nieuwe apparatuur, in plaats van het kopen van volgers. Richt u op het maken van inhoud van hoge kwaliteit in plaats van alles te plaatsen om actief te zijn.
Als sociale media een negatieve invloed op je werk beginnen te krijgen, doe een stapje terug en bedenk waarom je in eerste instantie bent begonnen met het maken van foto’s.
Klaar om je portfolio aan de wereld te presenteren? Maak een gratis fotografie website==>> met Wix!
Van Judit Ruiz Ricart
Fotografie-expert voor het Wix Blog & Social Media Team
Theo-Herbots-Wix-NL
Deel met Familie, Vrienden en Kennissen, zij zullen U dankbaar zijn | *•.¸♡ ᴡᴏʀᴅᴘʀᴇs-ʙʟᴏɢɢᴇʀs ɢᴇʙʀᴜɪᴋ ᴅᴇ ʜᴇʀʙʟᴏɢ-ᴋɴᴏᴘ ♡¸.•*
Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
Comments