De Taj Mahal, Chichen Itza en Brandenburger Tor zijn voortaan in virtual reality te bezoeken. Google heeft het beeldmateriaal van deze en 24 andere erfgoedsites online geplaatst.
Nadat Google via zijn Arts & Culture de voorbije jaren al verschillende musea en beroemde kunstwerken digitaal ontsloot, voegt het internetbedrijf nu ook werelderfgoed aan zijn collectie toe. Via het Open Heritage-project kan je 27 sites uit 18 landen virtueel bezoeken.
Het idee om de erfgoedsites in 3D te ontsluiten komt van Ben Kacyra, die in 2001 op tv zag hoe de taliban eeuwenoude boeddhistische standbeelden vernietigden. Met CyArk richtte hij een non-profitorganisatie op die beeldmateriaal van bedreigd erfgoed opslaat. Op die manier wilde hij monumenten voor eeuwig en altijd bewaren. Onder meer de tempels in Bagan in Myanmar zijn op deze manier gefilmd, kort voor ze door een aardbeving zwaar beschadigd werden.
Door een samenwerking tussen Google en Cyark wordt het digitaal archief nu ontsloten, enkele dagen voor Werelderfgoeddag. In het aanbod zitten ook nog het Mesa Verde National Park in de Verenigde Staten, het Piazza del Duomo in Pisa en het Al-Azem-paleis in de Syrische hoofdstad Damascus.
CyArk filmde de erfgoedsites onder meer met laserscans en drones die boven de monumenten vlogen. Je kan gewoon vanachter je computer of met je smartphone door de gebouwen navigeren en ondertussen de verhalen van de gebouwen beluisteren. De Virtual Reality-ervaring is beschikbaar via Google Daydream, Google Cardboard en HTC Vive.
Ik geef zodadelijk de link voor onmiddellijke toegang tot de prachtige 3D-beelden, maar eerst nog dit.
Zodra U toegang heeft tot de prachtige beelden, zou ik willen aanraden om eens van boven tot beneden te schrollen zodat U een totaal beeld heeft van wat U te zien krijgt.
Kies daarna de beelden die U het meest verkiest, wacht even, de beelden beginnen vanzelf af te spelen, U kan natuurlijk ook nog altijd eens proberen om met Uw cursor door de beelden te schrollen om alles te bekijken zoals U het zelf verkiest.
Succes
Vriendelijke Groet en nog veel kijkgenot
Theo Herbots
Comments